مدت زمان پخت :

- 15 دقیقه

مواد لازم :

- غله – ۳ پیمانه
- آجیل – ۱ تا ۱.۵ پیمانه
- شیرین کننده – ½ تا ¾ پیمانه
- روغن – ¼ تا ½ پیمانه
- نمک – به میزان دلخواه

گرانولا به طور خلاصه ترکیبی است از غلات، مغزها، دانه ها و میوه های خشک! بهترین نوع گرانولا، گرانولای خانگی است. چرا؟

چون گرانولای خانگی :

۱ ) خوشمزه تر است. می توانید در آن از مواد مرغوب استفاده کنید و مطابق سلیقه تان هر چه دوست دارید در آن بریزید.

۲ ) درست کردن آن خیلی خیلی آسان است.

۳ ) ارزان تر است و می توانید مواد تشکیل دهنده اش را به طور عمده بخرید.

گرانولا ها یک فرمول ثابت دارند که می شود از آن به طرق مختلف استفاده کرد. یعنی می توان مواد تشکیل دهنده آن ها را به گونه های مختلف با هم ترکیب کرد و انواع گرانولا مطابق سلیقه و ذائقه اعضای خانواده درست کرد.

 

مواد تشکیل دهنده ی اساسی و ضروری :

 

۱ ) غله – ۳ پیمانه

جوی دوسر ساده و پروسس نشده بهترین گزینه است. اگر چاودار هم پیدا کنید می توانید اضافه کنید.

بعضی ها یکی دو قاشق کینوای خام یا سبوس گندم هم اضافه می کنند.

 

۲ ) آجیل – ۱ تا ۱.۵ پیمانه

وقتی گرانولای خانگی درست می کنید، هر جور آجیل و خشکباری که دوست داشته باشید می توانید به گرانولا اضافه کنید.

گردو، بادام، پسته یا فندق. تنها کاری که باید بکنید این است که آن ها را کمی خرد کنید.

توجه کنید در صورتی که از آجیل خام استفاده می کنید، آن را با بقیه مواد مخلوط کنید و معمولی بپزید.

اگر آجیل از قبل بو داده شده است، آن را در مرحله ی بعد از پخت با میوه های خشک اضافه کنید.

 

۳) شیرین کننده – ½ تا ¾ پیمانه

شیرین کننده های مایع مثل شربت یا سیروپ افرا – Maple syrup – (موجود در سوپرمارکت های بزرگ)، وعسل رقیق شده برای درست کردن گرانولای خانگی عالی هستند، چرا که به طور مساوی پخش می شوند و بافت خوبی ایجاد می کنند.

 

۴ ) روغن – ¼ تا ½ پیمانه

روغن برای تهیه گرانولای خانگی یک امر اساسی است. روغن این اجازه را می دهد که گرانولا حسابی ترد و برشته شود، از تبدیل شدن آن به یک تکه ی سخت و چسبناک جلوگیری می کند و طعم آن را هم بهتر می کند.

روغن ها ی بدون مزه مثل کانولا یا روغن هسته ی انگور مناسب هستند. اما روغن زیتون یا روغن نارگیل آب شده می تواند گرانولا را جذاب تر کند.

 

۵ ) نمک – به میزان دلخواه

نمک را فراموش نکنید. به گرانولای خانگی کمی بیش از هر چیزی که همیشه در فر درست کرده اید نمک بزنید. نمک طعم گرانولا را عالی می کند و مزه های دیگر  را برجسته می سازد.

 

مواد تشکیل دهنده غیر ضروری

این مواد را به دلخواه و با توجه به علایق افراد خانواده به گرانولای خانگی اضافه کنید.

 

۱ ) دانه ها – ۱ تا ۲ پیمانه

دانه های خام را با غلات و خشکبار مخلوط کنید. تخم کدو، تخم آفتاب گردان، تخم کتان، کنجد و ارزن انتخاب های خوبی هستند.

توصیه ما این است که در مخلوط کردن انواع این دانه ها زیاده روی نکنید. یک یا دو نوع را در هر نوع از گرانولای خانگی استفاده کنید.

 

۲ ) نارگیل – ۱ پیمانه

استفاده از برگه ها یا پوسته های نارگیل درشت تر برای رفتن درون فر از نارگیل ریز شده یا پودر شده بهتر است، چرا که خوب برشته می شود و نمی سوزد.

 

۳ ) میوه ی خشک شده – ۱ پیمانه (بعد از پخت اضافه شود)

میوه های خشک شده بزرگ را قبل از اضافه کردن به گرانولای خانگی کوچک کنید.

می توانید از انجیر، سیب، آناناس، انبه، گیلاس یا توت های مختلف خشک شده استفاده کنید.

کشمش یا مویز هم انتخابهای خوبی هستند.

 

۴ ) ادویه – یک قاشق غذاخوری

دارچین بهترین انتخاب است. اما از اضافه کردن ادویه های دیگر نترسید. هل، زنجبیل و جوز هندی هم بسیار خوش عطر و بو هستند.

 

۵ ) شکلات – ¼ پیمانه پودر کاکائو یا ۱ پیمانه شکلات خرد شده (chocolate chip )

پودر کاکائو را با همه ی مواد قبل از پختن مخلوط کنید و در فر بگذارید.

اما اگر از تکه شکلات استفاده می کنید، آن را بعد از پخته شدن و سرد شدن گرانولای خانگی اضافه کنید. مگر اینکه بخواهید آب شود.

 

طریقه ی مخلوط کردن و پخت گرانولای خانگی در فر

۱ ) همه غلات و خشکبار و دانه ها و ادویه و… را در یک کاسه ی بزرگ بریزید.

۲ ) شیرین کننده وشربت و روغن را اضافه کنید.

۳ ) همه چیز را حسابی هم بزنید.

۴ ) مخلوط را روی سینی بزرگ فر پهن کنید.

۵ ) در دمای ۳۰۰ درجه به مدت ۳۰ تا ۴۵ دقیقه در فر بگذارید و هر ۱۵ دقیقه خوب آن را به هم بزنید.

از آنجایی که هر فری با دیگری فرق دارد، همیشه در بارهای اول باید حواستان باشد و گرانولا را مرتب چک کنید.

۶ ) وقتی گرانولا کمی قهوه ای شد آن را بیرون بیاورید.

نکته: گرانولای درون فر ترد نیست. گرانولا وقتی سفت می شود که سرد شود.

۷ ) اجازه دهید گرانولا کاملا سرد شود و آن را به ظرف در دار منتقل کنید.

برای درست کردن گرانولا دست شما اصلا بسته نیست. این ترکیبات اصلی و فرعی و اندازه های آن ها می تواند به دلخواه شما تغییر کند.

آنقدر ترکیب های مختلف را امتحان کنید تا ترکیب یا ترکیبات محبوب خود و خانواده تان را پیدا کنید.

آشپزی یک هنر است و مثل هر هنر دیگری بیش از هر چیز نیاز به خلاقیت و عشق دارد و قرار است شما را خوشحال کند. پس خوش باشید و از کاری که انجام می دهید لذت ببرید.