خردل (خَردَل)، نوعی ادویه است که از دانه‌های گیاه خردل بدست می‌آید. گیاه‌های خردل دارای گونه‌های مختلفی است اما بطور کلی در دو نوع اصلی براسیکا و سیناپیس قرار گرفته می‌شوند. دانه‌های خردل دانه‌هایی کوچک و کروی هستند که از انواع گیاه خردل بدست می‌آیند. این دانه‌ها معمولاً ۱ یا ۲ میلی‌متر قطر دارند. این دانه‌ها ممکن است به‌ رنگ سفید متمایل به زرد تا سیاه باشند. این دانه‌ها ادویه‌ای مهم در بسیاری از غذاهای محلی محسوب می‌شوند. دانه‌های خردل می‌تواند از ۳ گونه گیاه خردل شامل خردل سیاه، خردل هندی قهوه‌ای و خردل سفید بدست آید.

 

خردل علاوه بر مصرف خوراکی، گیاهی است که از قدیم به عنوان یک گیاه دارویی و با خاصیت درمانی مورد استفاده قرار می‌گرفت. رومیان باستان دانه خردل را پودر و با سرکه مخلوط می‌کردند و آن را به جای سس روی سالاد یا غذای خود می‌ریختند. فرانسوی‌‌ها اولین مقلدان درست کردن سس خردل از رومی‌ها بودند و پس از یاد گرفتن طرز تهیه‌ی این سس، با افزودن ادویه‌های مختلف به آن، توانستند انواع مختلفی از سس خردل را به جهانیان معرفی کنند و آن را در سفره‌ی مردم دنیا به عنوان یک چاشنی خوشمزه جای دهند.

 

معمولاً مردم خردل را به صورت سس استفاده می‌کنند که ترکیبی از دانه کوبیده‌ی خردل سفید و سرکه، روغن زیتون، نمک و فلفل است. سس خردل دارای انواع مختلفی است از جمله : خردل زرد آمریکایی، خردل دیژون، خردل عسلی، خردل شیرین، خردل ایرلندی، خردل روسی و انواع دیگر.

 

سُس‌های خردلی که در دنیا وجود دارند یا رژیمی هستند یا غیررژیمی؛ سس‌های خردل رژیمی معمولا از ترکیب دانه خردل با سرکه، روغن زیتون و سیر و فلفل درست می‌شوند اما سس خردل غیررژیمی را با مخلوط کردن پودر خردل با تخم‌مرغ و روغن تهیه می‌کنند. به همین خاطر بسیاری از افراد می‌گویند که سس خردل غیر رژیمی همان سس مایونزی است که کمی خردل به آن اضافه شده است.

 

در ادامه طرز تهیه سس خردل ملایم را که به نسبت سایر سس‌های بازاری کم کالری‌تر می‌باشد را مطالعه می‌کنید، اما اگر می‌خواهید سس خردل رژیمی داشته باشید باید از اضافه کردن تخم مرغ یا خامه پرهیز کنید.

 

دستور تهیه سس خردل ملایم

تخم‌مرغ و شکر را با هم خوب مخلوط کنید تا کاملا یکدست شود و شکر در آن حل شود. پودر خردل، آرد و نمک و فلفل را نیز اضافه کنید و هم بزنید. این مخلوط را به همراه آب گوشت و سرکه درون تابه‌ای بریزید و روی شعله ملایم قرار دهید. سس را به آرامی هم بزنید تا کاملا یکدست و غلیظ شود. وقتی که سس به غلظت مورد نظر رسید شعله را خاموش کنید تا سرد شود.

 

نکات :

اگر دوست ندارید سس طعم شیرینی داشته باشد، شکر را اضافه نکنید.

اگر آب گوشت نداشتید از کمی آب ولرم و عصاره گوشت استفاده کنید.

اگر می‌خواهید سس خردل کاملا رژیمی باشد بجای تخم مرغ، از کمی روغن زیتون استفاده کنید.