آش سنگ سیر یکی از آش های محلی استان کردستان است که بسیار خوشمزه و لذیذ است و مردم کردستان برای فصل سرما آن را درست می کنند، در روزهای برفی مادر بزرگ ها به صرف آش سنگ سیر همه افراد فامیل را دور هم جمع می کنند.

 

دستور پخت آش سنگ سیر :

برنج و لپه را از یک شب قبل در آب خیسانده سپس آب آنها را دور می ریزیم و هر کدام را جداگانه با کمی آب روی شعله ملایم اجاق می گذاریم تا نیم پز شوند. سپس چند عدد پیاز را نگینی خرد کرده، با کمی روغن سرخ می کنیم و مقداری زردچوبه و فلفل به آن اضافه می کنیم. وقتی پیاز کامل سرخ  و رنگ آن طلایی شد کشک ساییده شده، برنج و لپه را اضافه می کنیم و مدت ۲۰ دقیقه به حالت جوش نگه می داریم تا آش قوام آید، بعد از جوشیدن و قوام آمدن آش مقداری نعنا داغ و سیر داغ به آن اضافه می کنیم و بقیه آن را برای تزئین کنار می گذاریم. اگر از کشک پاستوریزه استفاده می کنید توجه کنید که به علت غلظت زیاد با اضافه کردن چند قاشق کشک و چشیدن آن میزان نمک را تعیین کنید. سعی کنید نمک به مقدار بسیار کمی استفاده کنید چون در این آش کشک زیادی وجود دارد و کشک هم مزه شوری دارد.

حالا برای روی آش و سرو کردن باید کوفته قلقلی درست کنیم، برای درست کردن کوفته قلقلی ابتدا گوشت چرخ کرده را با یک عدد پیاز رنده شده، یک عدد تخم مرغ و مقداری زردچوبه، نمک و فلفل و یک قاشق رب گوجه فرنگی، درون یک ظرف مخلوط می کنیم، سپس در یک ماهیتابه مقداری روغن را داغ کرده و مقداری از مواد را با دست فرم می دهیم تا گرد شود سپس داخل روغن می گذاریم، شعله اجاق باید کم و ملایم باشد تا کوفته ها خوب مغز پخت و سرخ شوند.

وقتی کوفته ها آماده شدند آش را در ظرف مورد نظر میریزیم و برای تزیین از پیاز داغ، نعنا داغ و سیر داغ استفاده می کنیم و چند تا از کوفته ها را روی آن می گذاریم. آش برای سرو کردن آماده است.